Pāriet uz galveno saturu
  • LV
  • LT
  • EN
  • Sākums
  • Iekārtas
  • Mūsu Partneri
  • Par Mums
    • ES līdzfinansētie projekti
      • VM KC Projekts Nr. 23
      • LEO KC Projekts Nr. 1.8
      • LIAA - Darbinieku apmācības
      • LEO KC Projekts Nr. 1.14
      • VM KC Projekts Nr. JP2-27
      • LIAA - Vaučers īpašumtiesību nostriprināšanai
      • NANN
      • ERAF projekts sadarbībā ar LVKĶI
    • Pateicības un apbalvojumi
    • Vēsture
    • Piešķirtie patenti
  • Kontakti
  • VAKANCES

Pētniecība un izstrāde drabiņām kā zaļās ķīmijas avotam bioekonomikā

16. okt. 2025, Nav komentāru

Projekts “Pētniecība un izstrāde drabiņām kā zaļās ķīmijas avotam bioekonomikā” paredz izmantot alus ražošanas blakusproduktu – drabiņas – kā izejmateriālu zaļās ķīmijas produktiem ar augstu pievienoto vērtību. Tiks veikti starpdisciplināri pētījumi, lai izstrādātu jaunu eko-inovatīvu metodi drabiņu pārstrādei pienskābē, furfurolā, etiķskābē un augsnes mēslojumā. Projekts apvieno bioekonomikas un viedās enerģētikas jomas, sekmējot aprites ekonomikas ieviešanu Latvijā un veicinot industriālo simbiozi starp uzņēmumiem. Plānoti TRL3–5 līmeņa risinājumi, kuros tiks pētīts drabiņu ķīmiskais sastāvs, izstrādāta furfurola iegūšanas metode un testēta lignocelulozes atlikumu izmantošana pienskābes un augsnes mēslojuma iegūšanā.

Projekta mērķis: veikt starpdisciplināru ar saimniecisko darbību nesaistītu fundamentālo rūpniecisko sadarbības pētījumu, kas apvienos RIS3 tautsaimniecības transformācijas virzienus - zināšanu ietilpīga bioekonomika un viedā enerģētika un mobilitāte, izstrādājot jaunu eko-inovatīvu metodi drabiņu (alus rūpniecības atlikuma produkts) pārstrādei pienskābē, furfurolā, etiķskābē un augstvērtīgā augsnes mēslojumā.

Projekta galvenās darbības: izpētīt dažādu drabiņu ķīmisko sastāvu, alus darītavu atkritumi kuri veidojas lielos daudzumos (EU 3,6 milj.t/gadā, pasaulē 41,9 milj.t/gadā) alus darītavās, un izstrādāt furfurola iegūšanas metodi TRL5 līmenī, tā, lai pēc priekšapstrādes iegūto drabiņu lignocelulozes atlikumu var izmantot pienskābes (TRL3) un augstvērtīga augsnes mēslojuma (TRL4) iegūšanas pētījumos.

Projekta īstenošanas termiņš: 01.10.2025.-30.09.2028.

Projekta tips: ERAF-1.1.1.3

Projekta numurs: 1.1.1.3/1/24/A/057

Projekta vadītājs: Dr. sc. ing. Māris Puķe

Projekta kopējais finansējums: 656 455.14 EUR. Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) un valsts budžets atbalsts.

Uzsaukums, aktivitāte: Projekts tiek īstenots ERAF pasākuma “Praktiskas ievirzes pētījumi” (1.1.1.3. aktivitāte) ietvaros.

Projekta partneri:

  • Latvijas Valsts koksnes ķīmijas institūts (vadošais partneris)
  • SIA Baltic Oak - nodrošinās projekta galvenās aktivitātes ar drabiņu eksperimentālo izejmateriālu, iegūtā lignīna maisījuma (atlikums pēc hidrolīzes) kā augstvērtīga augsnes mēslojuma pārbaudi un veiks visa procesa dzīves cikla analīzi (LCA) drabiņu pārstrādes metodei zaļās ķīmijas produktos.
  • SIA Armgate - veiks lignocelulozes atlikuma pētījumus enzimātiskajā hidrolīzē un pienskābes iegūšanu mikrobioloģijas fermentācijas procesā. Abu šo uzņēmumu iesaiste projektā ir būtiska, lai realizētu projekta galvenās aktivitātes.

Aicina izteikt viedokli par jaunu veselības aprūpes pakalpojumu modeļu  atlases mehānismu

Jaunākie ieraksti

  • Pētniecība un izstrāde drabiņām kā zaļās ķīmijas avotam bioekonomikā
    16 okt., 2025
  • SIA ARMGATE PIEŠĶIRTS PATENTS "PACIENTA SILDĪŠANAS SISTĒMA AR PIEPŪŠAMU TERMOSEGU"
    29 sept., 2025
  • SIA ARMGATE izgudrojuma ASV patenta pieteikuma publikācija
    29 jūl., 2025
  • Medicīnas inženiera vakance
    15 apr., 2025
  • LIAA atbalsts rūpnieciskā īpašuma tiesību nostiprināšanai
    30 sept., 2024
  • Gulošu pacientu aprūpes tehnoloģijas izstrāde izelpotā uzkrātā CO2 mazināšanai ar vienmērīgu 360° apsildi
    30 sept., 2024
  • SIA ARMGATE piešķirts patents "Klimata kontroles sistēma inkubatoram"
    26 aug., 2024


Pirkumu grozs

Pirkumu grozs ir tukšs.

  • Garantijas noteikumi
  • Kontakti
  • Sīkfailu politika
  • Privātuma politika
  • Vides politika
  • Kvalitātes politika
SIA "Armgate"
[email protected]